21.7.2012

Työohjeita vol. 2: olohuoneen tehosteseinät

Seuraavassa kuvaus siitä, miten olohuoneen metallinkiiltoiset tehosteseinät on toteutettu.

1. Pohjat maalattiin kertaalleen Tikkurilan Harmonylla sävyyn M499. Toiseen kertaan maalaus ei ole tarpeen vaikka kertavedolla ei saataisikaan kovin hääviä jälkeä. Pohja maalataan likinnä varmuuden vuoksi, jos varsinainen pinnoite jostain kohdasta sattuisi jäämään niin ohueksi että pohja näkyisi läpi. Toinen syy löytyy käytetystä maalista: Harmony on mattapintainen, mikä varmistaa seuraavassa työvaiheessa käytettävän Tunto Hienon tarttumisen seinään kunnolla.

2. Seuraava vaihe on seinän ilmeen kannalta kaikkein olennaisin. Seinän pintakuvio tehtiin kuvioimalla Tikkurilan Tunto Hieno -struktuuripinnoitetta (sama sävy kuin Harmonyssa) tapettiharjalla isoja kaaria vetäen. Kyseessä on ikäänkuin todella paksu, hiukan laastimainen maali, joka jää hyvin halukkaasti siihen muotoon, mihin se käytettävällä työvälineellä kuvioidaan. Koska tavara kuivuu aika nopeasti, ja pintakuivana alkaa suttaamaan ja muodostamaan klönttejä, mikäli sitä silti yritetään kuvioida, teimme työn kahden miehen voimin. Levitin itse telalla Tunto-pinnoitetta seinään (sopivaan kerrospaksuuteen saa näppituntuman hyvin nopeasti), maalarimme Sami Heinikoski (yhteystiedot allekirjoittaneelta tai messukohteesta) kuvioi seinän harjalla. "Telamiehen" on syytä seurailla miten kuviointi etenee ja levittää pinnoitetta jonkin matkaa edellä niin että kuvion saa hyvin tehtyä, muttei niin paljoa että pinnoite alkaa kuivua ennen kuviointia.

3. Viimeinen vaihe on vaikein. Tunto-pinnoitteella kuvioitu seinä toimii hienosti ihan sellaisenaankin, kuten se talossamme on työhuoneen seinässä ja makuuhuoneen sängynpäädyssä, mutta olohuoneeseen halusimme saada nimenomaan metallinhohtoa ja eri tavoilla valoon reagoivia pintoja. Tästä syystä Tunto-pinnoitteen päälle vedettiin Taika Helmiäislasyyri (sävy Titania). Tämänkin työvaiheen annoimme suosista Samin tehtäväksi, joka käytti työtapana lasyyrin levittämistä ja kuviointia siveltimellä. Molemmat tulee tehdä mukaillen mahdollisimman tarkasti seinään aiemmin harjattua kuviota. Tässä on oltava huolellinen, koska Taika-lasyyri on itsessäänkin kuvioituva pinnoite, joten Tunto-kuviosta poikkeavat siveltimen vedot saattavat jäädä häiritsevinä näkyviin.

Erilaisilla Tunto-pinnoitteen kuviointivälineillä ja lasyyrin levitys- ja kuviontitavoilla on mahdollista saada jokseenkin ääretön määrä erilaisia ja näyttäviä tehosteita. Uusia juttuja sekä yleensäkin työtekniikoita on syytä kokeilla jollekin testipinnalle, jotta varsinaisilla seinäpinnoilla vältytään yllätyksiltä (joilta itse emme täysin välttyneet).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti